“Nartugan” kutlaması

Bodrum’da geleneksel olarak düzenlenen “nartugan” kutlamaları şenlik havasında geçti.

En uzun gecenin yaşandığı kış gündönümü 21 Aralık’ta, Gündoğan ve Kumbahça Mahallesi’nde düzenlenen “nartugan” kutlamaları gerçekleştirildi.

İlçede kutlamaların ilk başladığı Gündoğan Mahallesi’nde her yıl olduğu gibi kumsalda ateş yakıldı. Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneğince düzenlenen kutlamada, lokma tatlısı ve çeşitli ikramlar yapıldı. Bodrum’da bu kutlamanın ilk yapıldığı yer olması nedeniyle ilgi daha yoğun oldu. Bando geçişi, halk oyunları ve çeşitli dans gösterileri yapıldı. Katılımcılar yöresel müzikler eşliğinde dans edip eğlendi.

Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, “nartugan”ın, “günün yeniden doğuşu” ve “gün doğan” anlamlarına geldiğini belirtti.

Höcek “Altaylardan gelen eski bir gelenek. O zamanlar en uzun gecede, gece boyunca güneşe kavuşmayı bayram havasında kutlarlarmış. Tatlılar, yemişler dağıtılırmış. Biz bu kutlamayı gündüz gerçekleştiriyoruz ve güzel bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.

  • Kumbahçe’de de kutlama vardı

Sunuculuğunu oyuncu Erman Okay’ın yaptığı Kumbahçe Meydanı’ndaki kutlamada ise varil içerisinde ateş yakıldı. Halk oyunları ve dans gösterileri sunulan etkinliğe katılan, Bodrum’da yaşayan ve “Zaliha” olarak bilinen şarkıcı Saliha Özgen şarkı söyledi. Vatandaşlara keşkek ikram edildi.

Bodrum’da “nartugan” kutlamalarına katılanlar, sembolik hayat ağacına renkli kurdeleler ve çaputlar bağlayıp dilek diledi. Vatandaşlar eğlenceli bir gün geçirdi.