Lahitten çıkan eserler müzede sergilenecek

Bodrum’da Yokuşbaşı Mahallesi’nde bir inşaatın temel kazısında bulunan ve kapağı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katılımıyla açılan lahitten iki iskelet ve ölü eşyaları çıktı.

İnşaat Mühendisi Mehmet Atmaca, Cevat Şakir Caddesi’nde 3 yıl önce aldığı arsada ofis yapmak için çalışma başlattı. Bu kapsamda Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi yetkililerinin sondaj kazısında tarihi kalıntılara rastlanarak kurtarma kazısı başlatıldı.

Kazı sırasında bulunan 2 bin 400 yıllık lahitin kapağı Bakan Ersoy’un katılımıyla, vinç yardımıyla kaldırıldı.
Mezarda bir erkek bir de kadın iskeleti bulunduğunu belirten Bakan Ersoy, “Burası milattan önce 4. yüzyıla ait. Halikarnassos’un doğu nekropol kısmı olduğu düşünülüyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış olması. Hiçbir yerden de hasar almamış. İçindekilerde hiçbir sarsıntıdan etkilenmemiş. İyi bir değer oldu.” dedi.

“Karyalı Prenses’in mezarına 300 metredeyiz”
Üç yıl önce satın parselde ofis yapmak için proje hazırladıklarını belirten Polin İnşaat’ın sahibi Mehmet Atmaca, sondaj kazısı sırasında kalıntılar bulunduğunu ve kazının devam ettiğini söyledi.
Atmaca “İlk kazılan yerde normal bir mezar çıktı. Kazılar devam etti. Burası zaten Bodrum’un tarihte doğu nekropolü. Karyalı Prenses’in mezarına 300 metredeyiz. Komşu parsellerde de çeşitli mezarlar var.” dedi.

Çıkanlar müzede sergilenecek
İki iskeletin yanı sıra mezardan yüzük, kolye ve pelike (sıvı maddelerin saklanmasında, taşınmasında kullanılan, iki kulplu, geniş boğazlı kap) çıktı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından eserler Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek

Halikarnassos’un doğu nekropolü
Bugüne kadar Yokuşbaşı Mahallesi’ndeki kazılarda farklı mezarlar bulundu. Bu durum bölgenin tarihi kaynaklarda belirtildiği gibi Halikarnassos’un doğu nekropolü (arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen ad) olduğuna işaret ediyor.
Geçen yıllarda yakın çevredeki kazılarda kırma çatı, oda mezar ve normal üstü kapaklı mezar olmak üzere farklı özelliklere sahip mezarlar bulunmuş, kurtarma kazılarında iskeletlerin yanı sıra kolye ve seramik eşyalar gün ışığına çıkarılmıştı.