Balık av sezonu açıldı

Bodrum ilçesinde, balıkçılıkta av sezonun başlaması nedeniyle düzenlenen törende, denize 30 bin yavru balık bırakıldı.
Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Torba Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen açılış programı, dalgıçların deniz dibi yapması ile başladı. 30 bin levrek ve çipura yavrusu bırakılmasının ardından, balıkçı teknelerinin önünde konuşmalar yapılıp sezonun ilk mezatı gerçekleştirildi.

Törene AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Utku Meral, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, Muğla Su Ürünleri Birlik Başkanı Serhat Kozinoğlu, balıkçılar ve çevredeki vatandaşlar katıldı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak,Türkiye’nin bin 480 kilometreyle en uzun kıyı şeridine sahip ili Muğla’da, yaklaşık 18 bin kişinin balık avcılığından geçindiği söyledi. Ruhsat sahibi 4173 balıkçı ile 24’ü gırgır ve trol olmak üzere 1156 kayıtlı balıkçı teknesinin olduğunu belirten Saylak “Ekonomide büyük paylarının olduğu görmekteyiz. 1117 küçük balıkçı teknesinin balık gönderdiği perakende satış yerlerinin verilerine göre, yaklaşık 3 bin ton balığın avlandığını söyleyebiliriz. Gırgır ve trol avcılığı yapan teknelerden balık hallerine gönderilen balıklar da hesap edildiğinde Muğla geneli bu rakam 30-32 bin ton olarak tahmin edilmektedir.” dedi.

Denizlerin gelecek nesillere temiz bırakılması ve sürdürülebilir bir denizcilik hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerimi anlatan Saylak, Bodrum, Datça ve Milas’ta Güllük Körfezi’ne toplam 80 bin yavru balık bıraktıklarını, 13 balıkçı barınağında kıyı ve dip temizliği yapıldığını belirtti.

Muğla’nın su ürünleri yetiştirildiğinde ilk sırada yer aldığını anımsatan Saylak, geçen yıl su ürünleri ihracatında 410 milyon dolarla Muğla’nın rekor kırdığını, bu yıl ki hedeflerinin 500 milyon dolar olduğunu ifade etti. Saylak ayrıca su ürünleri ihracat rakamları geçen yılın ilk 7 ayına göre yüzde 25 artarak 55 bin 619 ton olduğunu bildirdi.

Geliri Muğla Su Ürünleri Birliğine bağışlanan mezatta, balık dolu kasalardan birini 600 lira ile Bodrum Ticaret Odası, bir diğerini 500 lira ile Deniz Ticaret Odası adına alınırken, milletvekili Mehmet Yavuz Demir de başka kasadaki balıklar için 500 lira vererek mezatı destekledi.

Sezonunun hayırlı, bol ve bereketli geçmesi temenni edilen törende, “Vira Bismillah” denilerek iskele üzerinde açılış kurdelesi kesildi.