Başkan Dinç: “Deniz turizmine hazırız”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya düzeninde değişiklikler meydana getirdiğin söyleyen Deniz Ticararet Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, yeni süreçte deniz turizmi için hazır olduklarını belirtti.

Dünya genelinde salgınla mücadele devam ederken, birçok ülkede normalleşme süreçlerinin başladığını işaret eden Dinç “Bazı ülkelerde, kendi ülkemizde buna dahil, daha bu sürecin başında. Yoğun bir şekilde mücadele ettiğimiz bu salgın hastalık süresince, devletimiz birçok ekonomik tedbir paketleri oluşturdu. Sokağa çıkma yasakları ve ulaşımın durdurulması ile birlikte sürecin atlatılma oranları hızlandı.” dedi.

Üyelerini tek tek arayıp ihtiyaçlarını sorduklarını, deniz turizmi için neler yapabileceği konusunda çalıştıklarını belirten Dinç şunları söyledi:

“Öncelikle İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı sayın Tamer Kıran’ın direktif ve destekleri doğrultusunda, teknelerden ekstra sörvey ücretleri alınmaması, erken rezervasyon avansları ve kaporaların misafirlere geri ödenmesinin sağlanmasında finansman desteği, ticari yat işletmelerinde kredi desteği, tekne sörvey sürelerinin yılsonuna kadar uzatılması, Muğla Büyükşehir Belediyesi liman ücretlerinin bu yıl alınmamasını, alınacaksa da zamsız alınmasını, turizm katkı payının 2021 sonuna kadar alınmaması, KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi, TAPDK belge yenileme harç yatırma sürelerinin yılsonuna kadar uzatılması, ecri misil ödemelerinin uzatılması gibi konularda ilgili kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası, maddi destek sağlayarak, sadece kendi üyelerine özel Deniz Bank’ tan ilk taksit ödemesi 2021 Ocak ayında başlayan nefes kredisi olanağı sağladı. 2020 yılında Turizm İşletme Belgesi yenilemesi gereken turizm amaçlı sportif faaliyet gösteren işletmelerin belge süreleri uzatıldı ve her yıl alınan harcın bu yıl alınmamasına karar verildi. Gemi Acenteleri Yönetmeliği gereği verilen Gemi Acentesi Personeli Tanıtım Kartları, süre bitim tarihinden itibaren herhangi bir işleme gerek olmadan 3 ay süre ile uzatıldı. Tüm bu faaliyetler teşebbüslerle beraber yönerge haline getirilerek, çözüm ile sonuçlanması sağlandı”

“Seyahat ve turizm devam edecek”

Sorunların tespiti ve çözüm odaklı olmaya özen gösterdiklerini ifade eden Dinç, salgınla mücadelede normalleşme ile birlikte, eskisi gibi olmasa da seyahat ve turizm devam edeceğini, butikleşme yolunda ilerlendiğini belirtti.

Butik taleplere cevap verebilecek nitelikte olduklarını, Bodrum’un dünyaca bilinen bir marka olup, iç pazarda da yatçılık destinasyonu olduğunu anlatan Dinç, sezonun bu süreçte uzayacağını öngördüklerini, hazırlıklarını en sağlıklı ortamı sunmak için yaptıklarını söyledi.

” Deniz turizmi, ülke gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturmakta”

Günlük tur teknelerinin kapasitelerini yarıya indirerek normalleşme sürecinin seyrine göre gerekli tedbirler alınarak turlarına devam edeceğini anlatan Dinç “Ülkemizin gelirlerine baktığımızda deniz turizmi, ülke gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturmakta. Bodrum olarak sorumluluk sahamız, Akbük Koyu’ndan Gökova Körfezi’ni içine alarak 302 km kıyı uzunluğunda. Sadece özel marinalarımızda 3 bine yakın teknemiz bağlama durumunda.” ifadelerini kullandı.

Milta Bodrum Marina’da bağlı ve sponsoru oldukları “YAŞAM” adlı deniz ambulansının da önemini işaret eden Dinç, Sahil Güvenlik koordinasyonunda hizmetine devam eden deniz ambulansıyla bugüne kadar çok sayıda kişiye yardım edildiğini vurguladı.

Sektör paydaşlarının içerisinde bulunulan olumsuz durumun fırsata çevrileceği konusunda inançları tam olduğunu söyleyen Dinç, son olarak tersanelerin bu normalleşme sürecinde hem çekek hem bakım anlamında faal durumda olduğuna dikkati çekti.