Bodrum ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan İleri Biyolojik İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı törenle yapıldı.
Torba, Kızılağaç, Çiftlik Kanalizasyon ve terfi hatları ile İçmeler İleri Biyoloji Atıksu Arıtma Tesisi’ni kapsayan altyapı yatırımları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile bir işbirliği protokolü kapsamında bakanlık tarafından gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Muğla’nın geleceğinin güvenceye alınmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini işaret etti.
Tatil bölgelerindeki alta yapı ve arıtma tesislerinin önemine dikkati çeken Ersoy, Bodrum İçmeler Atık Su Arıtma Tesisi’nin 1994’te inşa edildiğini hatırlatarak, tesisin hem ekonomik ömrünü doldurduğunu hem de ihtiyacı karşılamadığını ifade etti.
Bakan Ersoy, ” Zira 10 bin metreküplük bir kapasitesi vardı. Hal böyleyken bugünü ve daha da önemlisi geleceği düşünerek bir adım atılması gerekiyordu. Dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ile birlikte bir iş birliği protokolü imzalayarak kanalizasyon şebekesi ve terfi hatları ile atık su arıtma tesislerini kapsayan altyapı yatırımlarını bakanlık olarak üstlendik. Hiç zaman kaybetmeden de çalışmalarımızı başlattık. Yaklaşık 15 kilometre kanalizasyon şebeke hattı, 4 kilometre yağmur suyu şebeke hattı ve 23 kilometre kanalizasyon kolektör hattını kapsayan toplamda 42 kilometrelik bu etabı Şubat 2023’te tamamladık.” dedi.
“50 yıllık ihtiyacı karşılayacak bir eseri Bodrum’a kazandırmış olacağız”
Diğer etap İçmeler Torba Atık Su Arıtma Tesisi ve bağlantı altyapı tesisleri yapım işini Kovid 19 salgınına rağmen çalışmaları 14 ayda tamamladıklarını ve ilave 30 kilometre kanalizasyon şebeke hattı ile birlikte 20 bin metreküp kapasiteli yeni tesisi Bodrum’a kazandırdıklarını kaydeden Ersoy, şunları söyledi:
“Mevcut derin deniz deşarjını da rehabilite edip yeni tesisle uyumlu hale getirdik. Birinci kademe olarak gerçekleştirdiğimiz bakanlığımız tarafından karşılanan 600 milyon lira güncel değere sahip bu yatırımlarla bölgenin 20 yıllık ihtiyacını karşılanacak kapasiteye ulaşıldı. İkinci kademede ise 17 bin metreküplük bir artışla tesisimizi toplam 37 bin metreküp kapasiteye taşıyacak ve öngörülen nüfus değişimleri göz önüne alındığında 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak bir eseri Bodrum’a kazandırmış olacağız. Bölgedeki tüm otel ve evlerin tesise bağlantısının yapılmasıyla denizlerimiz daha iyi korunacak.”
Ersoy, Türkiye’yi turizmini geleceğin rekabetine bugünden hazırladıklarını, turizmin sürdürülebilirliği için bütün diğer kriterleriyle sağlıklı bir çevre ve doğa dostu bir çalışma anlayışı olması gerektiğin belirtti.
Muğla Valisi Orhan Tavlı, tesisin hayırlı olmasını diledi.
Tavlı, Kültür ve Turizm Bakanlığının da destekleriyle Muğla’da kültür turizminin altyapısını oluşturmak iüzere arkeolojik çalışmaların da devam ettiğini, Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın katkılarıyla yaklaşık 1000 çalışanın, kültür turizminin altyapısını oluşturulması ve arkeolojik çalışmalarda görev aldığını belirtti.
“Kapasiteyi yüzde 46’dan 92’ye çıkarıyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, Muğla genelinde yapılacak alt yapı çalışmalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan iş birliğinin önemini vurguladı.
Gürün, “Bu tesis, bütün Bodrum’da yapmakta olduğumuz altyapı yatırımlarıyla ilgili baktığımızda önemli bir katkı sağlıyor. Şu anda yüzde 46 olan kanalizasyon ve arıtmayla ilgili Bodrum’a hitap eden kapasiteyi yüzde 92’ye çıkarıyoruz. Bu tesis, kendisi şu andaki yapılan işle yüzde 8-10 civarında katkı yapıyor. Ama protokolümüz, 27 yıllık ve bu protokol süresince Bakanlığımız ihtiyaç duyulduğu takdirde bunu 2 misline çıkaracak katkıyı yine protokol çerçevesinde yapacak.” ifadelerini kullandı.
Ortakent ve Gündoğan’ın altyapısı için de destek bekleniyor
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da ilçenin ihtiyaç olan tesisin hizmete kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Hızla artan nüfus ile birlikte sorunların da arttığı ancak temiz bir çevre, sürdürülebilir turizm ve sağlıklı nesiller için tüm kurumlarla el ele vererek bunların üstesinden gelineceğini vurgulayan Aras, Ortakent ve Gündoğan’ın altyapısı için destek beklediklerini söyledi.
Aras, “Arıtma tesislerimiz maalesef çok yetersizdi, Bodrum nüfusunun sadece yüzde 42’sinde hizmet eder pozisyondaydı ama 2020 yılı başlarında başlayan altyapı yatırımları şu anda nihayete ermek üzere ve Bodrum’un yüzde 92’sine hizmet eder nitelikte olacak. Bu çalışmalar dışında kalan Gündoğan, Ortakent, Yahşi ve Gürece bölgelerimizin altyapı ve atık su arıtma tesisi ihtiyaçlarının karşılanması için de çalışmalar planlıyoruz. Yine Bodrum merkezde kanalizasyon hatlarının yenilenerek İleri Biyolojik Arıtma Tesis planlamasını yapıyoruz.” dedi.
Açılışa katılanlar, yapılan konuşmaların ardından tesisi gezdi.